(0) items
Winkelwagen 0 items: € 0,00 X

Meubelen gemaakt van teakhout zijn tijdloos en enorm populair. Woonland heeft zich vanaf begin jaren '90 weten te specialiseren in deze prachtige houtsoort. Al het hout dat wij voor onze meubelcollecties gebruiken is oud teak hout. Hierdoor hebben onze collecties een prachtige doorleefde uitstraling. 


Duurzaamheid Teak

Duurzaamheid, ook in de zin van milieubescherming, is belangrijk bij een houtsoort als teak. Het is algemeen bekend dat grote delen bebossing worden gekapt voor de winning van vele hardhoutsoorten. Wij gebruiken uitsluitend oud teakhout! Daarom is het goed te weten dat de gehele collectie oud teakhout bij Woonland is voorzien van het FSC-keurmerk.

Het FCS, een afkorting van Forest Stewardship Council, is een internationale organisatie die verantwoord bosbeheer stimuleert. FSC stelt wereldwijde standaarden voor bosbeheer op met daaraan gekoppeld een keurmerk. Dit keurmerk siert dus de collectie van Woonland Maurik, en daar zijn wij trots op.


Toepassingen Teakhout

Typische toepassingen voor teak zijn in de scheepsbouw en de productie van tuinmeubelen. In beide toepassingen is doorslaggevend dat teakhout heel goed bestand is tegen weer en wind, ook zonder dat het onderhouden wordt.

Al eeuwen terug werd gebruik gemaakt van deze bijzonder houtsoort met zijn bijzondere eigenschappen. Pas veel later is gestart met het produceren van meubelen in teakhout. Doordat teakhout een edele houtsoort is was het vroeger alleen voor de welgestelde mensen mogelijk om meubelen van teakhout te laten maken.

Nu, vele jaren later, gebruiken wij het oude teakhout, wat ooit een andere bestemming had, voor het produceren van onze huidige collecties die bij Woonland te koop zijn.


Eigenschappen Teak

Teak heeft niet alleen een fraai uiterlijk. Het is enorm duurzaam en heeft een geringe krimp en werking, mits het goed is verwerkt.
Bovendien heeft het gunstige sterke-eigenschappen bij een laag gewicht. Teakhout is een oliehoudende houtsoort, hierdoor voelt het wat vettig aan. Dit wordt veroorzaakt door de olieachtige stoffen die zich in teakhout bevinden. Door deze olieachtige stoffen is teakhout enigszins vocht en vuilafstotend. Vocht zal niet direct in het hout trekken en dit voorkomt vlekken.


Landelijke meubelen

Onze huidige collecties worden enkel en alleen nog van oud gerecycled teakhout gemaakt. Het oude teakhout waar wij onze meubelen van laten maken is veelal afkomstig uit oude huizen, spoorwegbruggen, scholen, en zelfs afgedankte vissersboten vinden een nieuw doel. Namelijk prachtige doorleefde meubelen met een landelijk karakter! Er hoeven dus geen nieuwe bomen voor onze meubelen gekapt te worden en dat is een geruststellende gedachte.


Onderhoud van Teak

Wij verkopen veel teakhouten meubelen blank onbewerkt, dus naturel. Deze meubelen van oud onbewerkt teakhout hoeven niet speciaal onderhouden te worden. Er wordt veel (op internet) gesproken dat je onbewerkte teakhouten meubelen moet voeden met een speciale olie of was: hier zijn wij het niet mee eens. Om teakhouten meubelen in goed conditie te houden is een olie of waslaag absoluut niet noodzakelijk.

Wel is de juiste luchtvochtigheid in de ruimte waar het teakhouten meubel staat belangrijk, zodat krimpen en/of uitdrogen van het hout tot een minimum wordt beperkt. Onze teakhouten meubelen worden in Indonesië geproduceerd. Doordat er in Indonesië een hoge luchtvochtigheid heerst, heeft het teakhout daar veel vocht opgenomen.

Dit teveel aan vocht gaat het teakhout in Nederland afgeven aan zijn omgeving, waardoor het kan gaan krimpen en/of scheuren.
Ondanks dat wij onze gehele collectie in oud teakhout produceren, ondanks dat al het oude teakhout in Indonesië teruggedroogd wordt en ondanks dat al onze meubelen voor het transport naar Nederland gecontroleerd wordt op vochtgehaltes, kan de mogelijkheid bestaan dat in het meubel geringe krimp of scheurtjes ontstaan. Dit kan eenvoudig voorkomen worden door ervoor te zorgen dat uw ruimte waar het teakhouten meubel staat, het juiste luchtvochtigheidsgehalte heeft.

Indien u het gevoel hebt dat uw woning een (te) lage luchtvochtigheid heeft, is het aan te bevelen om een hygrometer aan te schaffen ( bij bouwmarkten te koop al voor € 5,-) Met dit apparaatje kunt u de luchtvochtigheid aflezen. Is de luchtvochtigheid werkelijk te laag, dan kunt u deze verhogen door bijvoorbeeld bakjes gevuld met water aan de verwarming te hangen, of door de aanschaf van een luchtbevochtiger. Daarnaast is het natuurlijk mogelijk om een kom met water in of onder uw meubel te zetten om uitdroging te voorkomen.


Bescherming van uw meubel

Wanneer u voor een blank onbewerkt teakhouten meubel heeft gekozen is bescherming niet per se noodzakelijk. Wanneer u uw meubel niet behandeld kunt u vlekjes krijgen van vettigheid, zoals mayonaise, (olijf) olie of bijvoorbeeld boter, koekjes, chips.(Van vloeistoffen of (fris) dranken krijgt u geen vlekken.) wanneer u vrij snel dit vettige vuil afneemt en schoonmaakt met een vochtig doekje, zal er in de meeste gevallen geen vlek ontstaan. Is dit wel het geval, dan kunt u dit vlekje voorzichtig wegschuren met fijn staalwol of een fijn stukje schuurpapier ( korrel 120 ) (ook te verkrijgen in onze webshop, onder menu; meer, onderhoudsartikelen)..altijd in de lengterichting van de nerf, dit voorkomt fijn krasjes in het teakhout.

Wanneer u uw teakhouten meubel toch wilt beschermen / behandelen tegen vlekken. Adviseren wij u woonland wood care (ook te verkrijgen in onze webshop, onder menu; meer, onderhoudsartikelen). Woonland Wood Care is een impregneerolie op waterbasis wat wij speciaal ontwikkeld hebben om uw teakhouten meubelen een beschermlaag te geven.

Wanneer een teakhouten meubel beschermt wordt met een olie of blanke lak zal het teakhout verkleuren en een meer oranje achtige kleur krijgen. Als u Woonland WoodCare gebruikt gebeurt dit niet, woonland wood care geeft een vrijwel kleurloze en matte afwerking.
Het beschermt tegen olie en vet en is water en vuil afstotend.

Wanneer u nog vragen heeft betreft het onderhoud of behandelen van uw teakhouten meubelen kunt u altijd contact met ons opnemen.


 
Op de hoogte blijven?

Contact

WoonTheater
Hoolweg 1
4021 CN Maurik
T. 0344 691316
Route

Openingstijden:

Ma
gesloten
Di
10:00-17:30
Wo
10:00-17:30
Do
10:00-17:30
Vrij
10:00-17:30
Za
10:00-17:00
Zo
koopzondagen